13. května 2012

CUISINE ANEB INSPIRACE FRANCIÍ

Dnes vám přináším inspiraci na kuchyně ve francouzském stylu, která vždy vzbudí pocit nostalgie a romantiky.

Fotografie jsou pouze ilustrační a jsou inspirovány francouzským a anglickým venkovem.


A jaké prvky by měla takováto kuchyně mít?

BARVA JE DŮLEŽITÁ

První barva, která přijde vždy na mysl, když je zmíněn provensálský styl, je levandule. Ostatní typické barvy ve francouzské kuchyni jsou palety světle žluté, zelené, šedé a bílé, které přesně odrážejí krajinu. Červená a modrá jsou brilantní a připomínají pole máku proti jasně modré obloze. Zlaté a oranžové odstíny jsou také výborné možnosti pro teplý a příjemný design. Ze svých cest po jižní Francii mohu říci, že nejčastější barva doplňků je červená v kombinaci s bílou, krémovou čí béžovou.






Velmi důležité jsou i stěny a jejich barva. Nejtypičtější jsou barvy bílé, béžové, olivově zelené v různých odstínech. Hrubé omítky stěn poskytují tu správnou strukturu pro pravou atmosféru vaší kuchyně. Nezapomínejte, že čím hrubší a poničenější je vaše stěna tím lépe! Žádná dokonalost :-). Vhodným dekorem na zeť jsou i cihly či kameny.





  

PODLAHA

Nejčastější podlahovou krytinou je dlažba, terakotové dlaždice nebo kámen, které jsou díky svému vzhledu autentičtější, ale i dřevěné podlahy se ve velké míře vyskytují.










TEXTIL

Bytový textil a bavlněné tkaniny Francouzi milují, čím víc látek, tím lépe. Ať už jsou to závěsy, sedáky, utěrky, ubrusy, prostírky, dečky a koberečky. Ve velké míře je používán pro výrobu textilu především len. A jaké barvy použít na textil? Opět vede modrá, červená, růžová, zelená, žlutá a černá.



NÁBYTEK

V interiérech francouzského venkova naleznete vždy masivní dřevěný nábytek, nejoblíbenější jsou z borovice nebo ořechu, které nabízí dva cenové extrémy. Většinou se jedná o solitéry v bleděmodré, zelené, krémové nebo bílé barvě.


Kuchyňský stůl je obvykle rustikální a je umístěn doprostřed místnosti. Stůl je vždy stylově prostřen, překrytý bílým lněným ubrusem a vybízí tak k posezení, aby ne, když Francouzi jídlo milují a vydrží sedět celé hodiny s dobrým jídlem i pitím.







Židle mohou být malované nebo barvené, ale vždy mají sedáky, aby sezení bylo co nejpohodlnější.

NÁDOBÍ

Hlavním favoritem jsou měděné kastroly, rendlíčky, hrnce a pánvičky, které jsou zavěšeny a bývají doménou každé venkovské kuchyně. Jídelní nádobí je většinou z porcelánu nebo glazované keramiky v bílé, krémové nebo světle béžové barvě. Skleničky jsou většinou na nožičkách z těžkého skla. Na linkách jsou postaveny dřevěné krabice s dochucovadly, hrnečky, různé smaltové retro dózy s francouzkými nápisy, cedníky, prkýnka ze dřeva či keramiky a ostatní nádobí, které je vyrobeno z přírodních materiálů. Plastové či melaminové výrobky by jste zde dlouho hledali :-). Vše je doplněno nerezovými spotřebiči.









VZORY

Vzory jsou zastoupeny od malých drobných tisků až na velké tučné řezy lilí, růží, vlčích máků a slunečnice. Olivové listy a vinná réva jsou také skvělými motivy. Úzce spojen s francouzskou kuchyní je motiv kohouta, bylinky jako levandule a rozmarýn. A samozřejmě proužky jsou evergreenem!!!


DEKORACE

Vystavte bylinky a potraviny, které nemusí být v ledničce např. cibule, rajčata, česnek. Drátěné či pletené koše naplňte sušenými květinami, bylinkami zejména pak levandulí nebo zavěste pletený česnek na háček, toto jsou jen některé tipy na dekorace, kterými můžete umocnit ještě více kouzlo francouzského venkova. Vhodnými dekoracemi jsou také porcelánové a keramické talíře, ručně malované kachličky nebo staré fotografie v dřevěných rámech s patinou.







Nezbytnou součástí francouzské kuchyně, jsou i velké hodiny, které jsou vždy umístěny na dobře viditelné místě a bývají dominantou těchto interiérů.



  



  
A na co nezapomenout? Samozřejmě osvětlení! Můžete vybírat jak z velkých křišťálových lustrů, keramických či plechových lamp. Osvětlení je vždy umístěno nad jídelním stolem, nad pracovním ostrůvkem či nad tabulí na vzkazy.

  



ALE PŘEDEVŠÍM NEZAPOMÍNEJTE NA VLASTNÍ NÁPADY, OSOBITOST A ORIGINALITU, PROTOŽE FRANCOUZSKÉ BYDLENÍ JE I O POSTOJI K ŽIVOTU JAKO TAKOVÉMU!

Na co se můžete těšit příště? Jelikož je jaro a léto za dveřmi, tak se příště zaměříme na balkony, terasy a zahrady.

AU REVOIR!!!




SHARE:

9 komentářů

  1. To je taková nádhera!!! Jedna kuchyně krásnější než druhá ani nevím, kterou bych si vybrala. Krásné dny. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jituško, jsem ráda, že se líbí, já tam mám také favority, ale těžko bych mezi nimi volila :-). Krásné snad už teplé jaro :-). V.

      Vymazat
  2. Verunko tak to je náááádhera, kuchyně jedna lepší než druhá. Krásné povídání moc děkuji a těším se na ty terasy a zahrady.
    Pa pááá Zuzka morkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzanko, jsem ráda, že se příspěvek líbil, na terasách a zahradách už pracujeme :-), ale popravdě, jsem si na sebe ušila trochu bič :-))))). Měj se krásně. V.

      Vymazat
  3. Jejda, to je nádhera. Nejvíc se mi líbí ta fotka, kde je prostřeno na červenobílém ubruse. Rozhodně bych si ty fotky měla uložit. Až mi manžel bude zase hubovat, co mám v kuchyni věcí...:-)
    Měj hezký týden
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko.....já bych je brala úplně všechny.Moc děkuji za tu záplavu nádherných kuchyní a krásné povídání.
      Posílám pozdrav Jana

      Vymazat
    2. Jani, já mám doma taky v kuchyni spoustu věcí, pak mě to popadne, a polovinu zandám, schovám a pak chodím a říkám, je to tady takový smutný a prázdný, a postupně zase všechno vyndavám :-)))).

      Vymazat
  4. No krása...ten okap s bylinkami nad pracovní plochou (třetí obrázek od konce)není možné, že tohle někoho napadne

    OdpovědětVymazat
  5. Nádherné kuchyně, nejhezčí fotka je ta třetí zespoda, ale hezké jsou vlastně všechny :) Tady je pěkná galerie - http://mamedum.cz/fotogalerie-kuchyne-ve-stylu-francouzskeho-venkova/

    OdpovědětVymazat

Blogger Template Created by pipdig