29. července 2012

BALKONY, TERASY A ZAHRADY

Konečně jsem se dostala k napsání slíbeného příspěvku o balkonech a zahradách s nádechem Francie. A protože je léto v plném proudu přináším pár tipů a inspirace na balkony, terasy a zahrady.




BALKONY

Nejpopulárnější francouzský styl balkonů je znám jako Julie. Balkon Julie je dramatický architektonický prvek, který je obvykle velmi úzký a krátký.




Účelem balkonu Julie je působit jako ochranná bariéra pro dlouhá francouzská okna nebo dveře. Tyto balkony jsou velmi populární ve Francii a dalších evropských zemích, kde je omezený prostor.




Balkony jsou dostatečně široké na květináče s muškáty a truhlíky s květinami, které spadají kaskádovitě přes železné zábradlí.









Ostatní francouzské balkony jsou úzké a ne příliš vysoké. Podlahy jsou většinou kamenné a mají kované železné zábradlí.





Nebyl by to francouzský balkon bez truhlíků. Truhlíky můžete zavěsit na zábradlí nebo umístit ledabyle na podlahu. Vždy vybírejte živé květiny, které budou převislé přes zábradlí a budou tak dotvářet barevný vizuální efekt.




Dlouhé vysoké okenice jsou klasickým vzhledem pro jakýkoliv francouzský balkon. Nejoblíbenější a také nejpoužívanější barva okenic je modrá tzv. marseillská modř.




V závislosti na velikosti vašeho balkonu, může mít prostor pro umístění bistro stolečku a dvě židle. Nejčastěji se objevuje kovaný nábytek, který je hodně zdobný, ale nejdeme zde i poroutěná křesla či dřevěný nábytek.






ZAHRADY

Tradiční francouzské allée (aleje) je symetrická řada úzce vysazených stromů, které tvoří rám nebo hranici zahrady. Zkuste to podél příjezdové cesty nebo u cesty ke garáži.




Od dubna / května do září/října se v Provence život odehrává venku. Snídaně, obědy, večeře. Děti si hrají a dělají domácí úkoly,  suší se prádlo, vaří, setkávají se s přáteli, sledují televizi a další činnosti - to vše se děje venku.
















Provensálské zahrady jsou nejčastěji zabalené do štěrku nebo drobných oblázků s velkými často starými stromy, které dávají stín. Pod těmito stromy bývá nejčastěji dělané posezení nebo kované postele pro odpočinek při odpolední siestě.






Mnoho provensálských domů má kuchyně d'été (letní kuchyně). Některé z nich jsou účelové, ale obvykle velmi maličké, z kamene nebo poskytovaných cihlových zdí na 3 stranách doplněné o taškovou střechu. Ty jsou obvykle zastrčené mezi stromy, bezpečně ve stínu. Jiné jsou prostě pod přístřeškem připojené k domu nebo zahradní zdi. Najdete zde BBQ a pizza troubu, dřez s tekoucí vodou, prostor pro malou ledničkou a plynový sporák.








Provence, na rozdíl od pobřeží, není bohatý region. Krajina je nehostinná, a to zejména ve venkovských komunitách.  Lidé zde moc neřeší, zda to vypadá dobře - co je důležité je, že to funguje, že je funkční, cenově dostupné a komfortní. Proto zde najdeme velké staré kuchyňské stoly s „patinou“ a se směsí židlí různých barev a provední.




KVĚTINY

Některé z květin, které najdete ve Francii v květináčích a truhlících umístěných na balkoně  či zahradách jsou muškáty, petunie, delphinium a bylinky a samozřejmě nesmí chybět levandule!!! Na balkonech i zahradách jsou všuce rozmístěny květináče, vše působí velmi ledabyle a to dělá Francii tak kouzelnou, alespoň pro mě :-).








 




SHARE:

5 komentářů

  1. Nádherný příspěvek. Vážně jsem se potěšila. Krásné fotky jsi vybrala.
    Hezký večer
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, jsem ráda, že se ti příspěvek líbil. Přeji ti krásné léto a snad už i sluníčko :-). Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Juu, tolik krásné inspirace a květin... Musím si udělat podobné zákoutí a posezení, i když budu vědět, že ve mé milované francii nejsem bude to tak alespoň vypadat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, jsme rádi, že se Vám příspěvek líbí :-). Já jsem na tom podobně jako vy, také se stále snažím o kousek milované Francie u mě doma :-). Krásné babí léto. Veronika

      Vymazat
  4. Mě se nejvíce líbí ta teráska třetí odspodu - takovou mít, tak netrávím dovolenou nikde jinde :) Pěkný příspěvek, fotky vybírané opravdu s citem. Díky za něj!

    OdpovědětVymazat

Blogger Template Created by pipdig