Nejdříve bych Vám všem chtěla popřát krásné léto plné sluníčka, pohody a krásných nezapomenutelných okamžiků. Sezóna jahod je v plném proudu. Při hledání nového receptu jsem narazila na internetu na tento a musela jsem ho hned vyzkoušet. A protože je opravdu velmi dobrý, rozhodla jsem se s Vámi o něj podělit. Vařená podle starobylého receptu, nejšťavnatější, nejčervenější a také nejkrásnější. Zkuste ji také, je i nejlepší!!!
Toto množství vyšlo na 9 skleniček, ale záleží jakou velikost použijete.
Ingredience
* 1 kg zralých jahod
* 1 kg červeného rybízu
* 1,5 kg krupicového cukru
"Zavařenina" je díky rybízu nádherně červená a zářivou barvu si uchová!!!
Voňavá zavařenina postupně zrosolovatí, a to díky pektinu v rybízu, který jí také dodá pikantní navinulou chuť. Jestli ji nevymlsáte rovnou ze skleničky, dejte si ji s čerstvou bagetkou. :o)
A jak na to?
Rybíz umelte (dělávalo se to na masovém strojku, ale dnes asi použijete robota). Pomletou dužinu nechte na cedníku s jemnými oky vykapat, abyste získali šťávu bez semínek.
Jahody v kastrolu (měl by být širší a nízký) čtvrt hodiny povařte, pak přilijte rybízovou šťávu a nakonec vsypte cukr. Promíchejte a ještě asi patnáct minut prudčeji vařte.
Ještě horké lijte do sterilizovaných sklenek, zavíčkujte a obraťte, aby se víčka přichytila.
Jahody v kastrolu (měl by být širší a nízký) čtvrt hodiny povařte, pak přilijte rybízovou šťávu a nakonec vsypte cukr. Promíchejte a ještě asi patnáct minut prudčeji vařte.
Ještě horké lijte do sterilizovaných sklenek, zavíčkujte a obraťte, aby se víčka přichytila.
Nakonec můžete skleničky dozdobit sadou na zavařování...
... a získat tak stylový osobní dárek pro Vaše blízké.
Dobrou chuť :-)
Moc Tě zdravím Verunko a děkuji za receptík...jahůdky mám moc ráda a recept s rybízem neznám...určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatKrásné letní dny Jana
Ty skleničky vypadají luxusně.
OdpovědětVymazat